INITIAL RESULTS OF NUTRITIONAL INTERVENTION FOR PATIENTS IN EMERGENCY RESUSCITATION DEPARTMENT, POST AND TELECOMMUNICATIONS HOSPITAL
Main Article Content
Abstract
Objective: Describe the nutritional status of hospitalized patients and initial nutritional interventions for patients with a high risk of malnutrition treated in the Emergency Care Department. Method: A cross-sectional descriptive study, performed on 346 patients assessed for nutritional status and 52 patients with nutritional intervention. Results: 54,3% of patients were at risk of malnutrition according to the NRS tool, patients at ≥70 years old, with mechanical ventilation or with ≥2 co-infected diseases had a higher risk of malnutrition; 61,6% of patients achieved the recommended energy level on the first day and increased gradually in the following days, and the average APACHE II score decreased significantly from 18 ± 4,4 to 13.4 ± 5,9 (p <0.05). Conclusion: Critically ill patients should be assessed for their nutritional status and supported by nutritional intervention during treatment.
Article Details
Keywords
NRS, Hồi sức cấp cứu, Can thiệp dinh dưỡng
References
[2] Bộ Y tế, (2012) Dinh dưỡng và an toàn vệ sinh thực phẩm, Nhà xuất bản Y học.
[3] Chi, J., Yin, S., Zhu, Y. et al, (2017), A Comparison of the Nutritional Risk Screening 2002 Tool With the Subjective Global Assessment Tool to Detect Nutritional Status in Chinese Patients Undergoing Surgery With Gastrointestinal Cancer, Gastroenterol Nurs Off J Soc Gastroenterol Nurses Assoc, 40(1), 19-2.
[4] Gokcan, H., Selcuk, H., and Tore, E. et al, (2014),
The Nutritional Risk Screening 2002 tool for detecting malnutrition risk in hospitalised patients: perspective from a developing country, Turk J Gastroenterol, 718-723.
[5] Isabel, M, Correia, T.D., Hegazi, R.A. et al, (2014), Evidence-based recommendations for addressing malnutrition in health care: an updated strategy from the feed, M.E. Global Study Group, J Am Med Dir Assoc, 15(8), 544-50.
[6] Lương Thị Bích Trang, Cù Thị Kim Lam và Hoàng Thị Bạch Yến, (2017), Sàng lọc, đánh giá tình trạng dinh dưỡng cho bệnh nhân điều trị nội trú tại Bệnh viện trường đại học Y dược Huế.
[7] Lưu Ngân Tâm, (2019), Hướng dẫn dinh dưỡng trong điều trị bệnh nhân nặng, Nhà xuất bản Y học.
[8] Nguyễn Thị Trang, (2017), Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi và một số yếu tố liên quan tại Khoa Hồi sức tích cực Bệnh viện Lão khoa Trung ương.
[9] Ngô Quốc Huy và cộng sự, (2011), Nghiên cứu tình hình suy dinh dưỡng va hiệu quả nuôi dưỡng nhân tạo tại Khoa Hồi sức tích cực Bệnh viện Bạch Mai.
[10] Phạm Thị Thu Hương và cộng sự, (2015), Thực trạng nuôi dưỡng và tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân tại Khoa Điều trị tích cực Bệnh viện Bạch Mai.
[11] Sharifi M.N., Walton A., Chakrabarty G. et al, (2011), Nutrition support in intensive care units in England: a snapshot of present practice, Br J Nutr, 106(8), 1240-1244.
[12] White H., và King L., (2014), Enteral feeding pumps: efficacy, safety, and patient acceptability, Med Devices Auckl NZ, 7, 291- 298.